Централната избирателна комисия призна, че Изборният кодекс не урежда начина на отказ

...
Централната избирателна комисия призна, че Изборният кодекс не урежда начина на отказ
Коментари Харесай

ЦИК призна за дупка в закона по казуса "Карадайъ-Пеевски"

Централната изборна комисия призна, че Изборният кодекс не урежда метода на отвод на определени за евродепутати. " Ще е по-добре, в случай че има експлицитна уредба, по този начин текстът ще се приложи директно ". Това бе един от отговорите на представителя на комисията Александър Андреев на въпроси на " Сега ", свързани с отхвърли на лидера на листата на ГЕРБ Мария Габриел да стане евродепутат, както и на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и на депутата Делян Пеевски да бъдат членове на Екологичен потенциал.

Последните дни ЦИК е подложена на критика от някогашни нейни членове, адвокати и от представители на неправителствени организации, че с " лека ръка " са дали своят вот отхвърли на Карадайъ и Пеевски. " ЦИК одобри покорно заявките на депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ, с които те се отхвърлиха да отидат в Екологичен потенциал, макар че бяха определени от гласоподавателите на Движение за права и свободи ", обявиха в позиция от сдружението БОЕЦ, като показаха, че по случая към този момент са внесли тъжби във Върховния административен съд и чакат произнасянето му. Преди евровота Върховен административен съд, още веднъж сезиран от БОЕЦ, отхвърли да ревизира къде живее Пеевски и дали дава отговор на законовите условия да е живял в България повече от 6 месеца преди деня на изборите. Тогава и ЦИК не намери проблем в кандидатурата на Пеевски за евродепутат.

Говорителят на комисията не намира прилики в отводите на Габриел и представителите на Движение за права и свободи. " Огромна е разликата сред двата случая ", разяснява той. " В единия не сме оповестили още определените членове на Екологичен потенциал. Към този миг те към момента са претенденти, определили сме единствено партиите и мандатите, както и период до 31 май определените да заявят какво е желанието им ", добави Андреев. И разгласи: " Карадайъ и Пеевски го направиха и обявиха, че се отхвърлят. Никой не може да ме разгласи за определен, в случай че не желая. Евроизборите не са мажоритарни, гласуваме за 17 души, само че излъчени от политическа мощ ", сподели още Андреев.

Той уточни, че определената за евродепутат Мария Габриел не е подала отвод пред ЦИК и откакто към този момент е оповестена от комисията за евродепутат, би трябвало да го заяви пред Европарламента. Габриел към този момент е определена за член на Екологичен потенциал с нашето решение, което е оповестено в " Държавен вестник " и е изпратено на Народното събрание, което ще го препрати до Екологичен потенциал, с цел да може той да свика депутатите на първата сесия след към месец, сподели Андреев. 

Габриел ще би трябвало да се откаже като народен представител пред Европарламента, който ще се събере за първа сесия на 2 юли. Това значи, че на нейно място ще отиде Лиляна Павлова, която от своя страна ще би трябвало да се откаже от мястото си в българското Народно заседание. Тя ще извърши тази процедура за повторно в границите на този парламент, тъй като преди този момент близо година бе министър по европейското председателство.

МИСТЕРИЯ

В АЛДЕ не знаят кои евродепутати изпраща ДПС в новия Европарламент, заяви Дарик радио. Това излиза наяве от отговор на демократичния Алианс на питане на медията. На въпрос до генералния секретар на групата Александър Бийлс дали са правилни изказванията, че АЛДЕ е имал възражения по кандидатурата на Делян Пеевски шефът на пресслужбата дава отговор, че имената на бъдещите евродепутати от Движение за права и свободи, които са получили, са Илхан Кючук, Филиз Хюсменова и Искра Михайлова. Хюсменова даже не беше претендент в листата на придвижването, а за евродепутат бе определена Атидже Алиева-Вели.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР